3 enkle Icebreaker til din workshop som funker både fysisk og digitalt

Når du planlegger en workshop kommer du før eller senere til spørsmålet om du skal bruke icebreaker, og hvis ja, hvilken?

Det finnes ulike meninger om bruk av icebreaker – noen har til og med bannlyst ordet. Icebreaker eller warmup-øvelser, hvis du heller vil kalle det sånn, er en viktig del av en fasilitator’s verktøykasse. De har flere viktige funksjoner i en workshop, bl.a.:

  • Deltakerne bli kjent med hverandre (bryte isen)
  • Bygge tillit i gruppen og skape trygge rammer
  • Sette tonen for workshopen
  • Komme i riktig arbeidsmodus

Det finnes mange forskjellige icebreaker. Hvilken du velger er avhengig av formål med workshop og ikke minst av gruppen. Du burde derfor tenke deg godt om hvilken type icebreaker du bruker.

Jeg har opplevd deltakere som var meget skeptiske til slike øvelser. Det kan ha ulike årsaker, usikkerhet, dårlige erfaringer, ubehag … og mye mer. Derfor må du finne en god balanse – utfordre gruppen, motivere og bygge opp energi uten å skremme dem. Kjenner du gruppen godt og deltakerne kjenner hverandre, så kan man utfordre litt mer. Ellers må du passe på at du ikke mister gruppen allerede i starten.

Her er 3 øvelser som jeg gjerne bruker i starten av en workshop. Disse funker både i fysiske workshops og i digitale. 

5 kjappe

Denne er meget enkel og krever (nesten) ingen forberedelse. Du stiller gruppen 5 enkle spørsmål som deltakerne svarer på hver for seg. Det er gjerne du som fasiliterer som begynner, så går det runden rundt.

Noen eksempler på spørsmål:

  • Hva driver du med i fritiden?
  • Hva er den siste boken du har lest?
  • Hva er det kjekkeste med jobben din?
  • Hva har du alltid i kjøleskap?
  • Hva ville du bli, da du var barn?

På denne måten utfordrer du deltakerne til å litt om seg selv slik at de andre i gruppen blir bedre kjent. Spørsmålene kan du selvfølgelig tilpasse. Hvis du la deltakerne skrive svarene på lapper, kan du til og med introdusere arbeidsmetoden … du slår faktisk 3 fluer i en smekk – bli bedre kjent, lære å skrive lapper (ja, dette kan være en utfordring 😉 ) og utfordre til å presentere sine tanker.

Good morning story

Denne er ganske morsom og krever lite forberedelse. Jeg bruker gjerne Rory’s Story Cubes til denne, et sett med 9 terninger med ulike symboler. Så kaster man terningene og får dermed 9 tilfeldige symboler, som deltakerne skal bruke til å fortelle en kort historie om en personlig opplevelse.Tema for disse historiene kan f.eks. være “Fortell om din morgen så langt ved å bruke minst 3 symboler i din historie”.

Deltakere kan velge symboler selv (av de 9 som kom frem ved terningkast) og forteller en kort historie en etter en. Med denne øvelsen utfordrer du kreativ tenking og trener på historiefortelling. Det kommer ofte frem ganske morsomme historier og de er gjerne tema i neste pause.

Ditt eller datt

Her gir du deltakerne 2 alternativer der de skal kategorisere seg selv. F.eks.

  • Drikker du heller kaffe eller te
  • Er du morgenfugl eller nattugle
  • Liker du best hund eller katt
  • Ferie ved stranden eller heller på fjellet

Osv. her er det kun fantasien som setter grenser. Hvis du gjør denne øvelsen fysisk så kan du dele rommet i 2 sektorer der folk skal bevege seg imellom – et hjørne til alternativ A, motsatt hjørne til alternativ B. Da blir det litt mosjon og action. Dersom det skjer digitalt, så kan dette vises enten i chat med ulike symboler eller ved tilbakemeldingsfunksjon.

Hva tenker du om icebreaker og har du noen favoritt?

Gratis workshop stæsj

Vennligst registrer deg for å få tilgang til gratis stæsj for workshop og kreativ trening.
Vi lover å ikke plage deg med masse epost